Start Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2016

Grote veranderingen voor 51e editie

Art Rooijakkers en Jan Smit hebben de Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2016 geopend in RTL Boulevard. Het Nederlandse publiek kan via Televizier.nl/ring stemmen op zijn favoriete tv-programma, presentator en presentatrice én acteur en actrice van het afgelopen jaar. Op Televizier.nl/stuiver kan iedereen zijn stem uitbrengen op het beste jeugdprogramma.

Stem van de kijker

De 51ste editie van de Gouden Televizier-Ring Verkiezing heeft enkele veranderingen ondergaan om de stem van de kijker nog zwaarder te laten wegen. Zo kan het publiek nog maar op 25 programma’s en series stemmen voor de Gouden Televizier-Ring; twintig daarvan heeft de kijker het afgelopen jaar zelf gekwalificeerd middels vier voorrondes. De redactie van Televizier heeft vervolgens vijf wildcards toegekend aan programma’s die net niet door de voorrondes zijn gekomen, maar op basis van kwaliteit en populariteit wel een kans op de Ring verdienen. 

Beste acteur en actrice

Daarnaast heeft Televizier twee publieksprijzen toegevoegd aan de Gouden Televizier-Ring Verkiezing: de Zilveren Televizier-Ster Acteur en de Zilveren Televizier-Ster Actrice, voor de beste tv-acteur en -actrice in een Nederlandse serie. “Nederlandse zenders en omroepen maken de laatste jaren steeds meer en betere dramaseries en comedy’s, en dat waardeert het publiek”, legt Jeroen de Goeij, adjunct-hoofdredacteur van Televizier, uit. “Hoewel de kwaliteit van een serie afhangt van cast én crew, zijn de acteurs letterlijk het gezicht ervan. Miljoenen mensen leven wekelijks mee met de personages; dat is een verdienste van de acteurs waarvoor ze nu beloond kunnen worden.” Televizier heeft onder haar panelleden getoetst of er behoefte was aan publieksprijzen voor acteurs; het overgrote deel van het Televizier-Panel stond hier zeer positief tegenover.

Gouden Stuiver

De laatste verandering betreft de Gouden Stuiver: deze publieksprijs voor het beste kinderprogramma staat nu op eigen benen. Voortaan kan iedereen op de Gouden Stuiver stemmen via Televizier.nl/stuiver. De Goeij: “Jonge kijkers weten heel goed welk kinderprogramma je gezien moet hebben, maar hun mening over de Gouden Stuiver telde voorheen pas mee, als ze óók hadden gestemd op de Gouden Televizier-Ring en de Zilveren Televizier-Sterren. Maar daar hebben sommige jonge kijkers helemaal geen verstand van, aangezien dit publieksprijzen voor volwassenen zijn. Nu kan echt iedereen – jong én oud - stemmen op de Gouden Stuiver.”

Looptijd verkiezing

De Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2016 – met daarin de Gouden Televizier-Ring, Televizier Talent Award en de Zilveren Televizier-Sterren Presentator, Presentatrice, Acteur en Actrice – loopt van woensdag 24 augustus tot maandag 26 september 10.00 uur op Televizier.nl/ring. De verkiezing voor de Gouden Stuiver loopt tegelijkertijd op Televizier.nl/stuiver.

Alle zeven publieksprijzen worden op donderdag 13 oktober uitgereikt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in de HMH in Amsterdam. Art Rooijakkers en Jan Smit presenteren dit Gala, dat AVROTROS live uitzendt op NPO 1.