Home / Nieuws / Vakantiegenot? De ergernis is anders groot

Vakantiegenot? De ergernis is anders groot

Enorme drukte bij toeristische trekpleisters en horden mensen voor een selfie bij zonsondergang op een Grieks eiland. De meeste vakantiegangers mijden deze drukke toeristische plaatsen graag, maar ze bezoeken ze toch. Dat laat onderzoek zien van NBTC NIPO Research in opdracht van reviewplatform Zoover onder meer dan 2.000 respondenten.

Een opvallende conclusie: maar liefst tweederde van de ondervraagden komt het liefst niet op drukke toeristische plaatsen, maar dat houdt ze niet tegen om die plaatsen toch te bezoeken. De reden voor een bezoek aan de hoogtepunten verschilt per leeftijdsgroep. 64 procent van de vakantiegangers tussen de 18 en 24 jaar vindt het belangrijk om te kunnen zeggen dat ze op de plaats zijn geweest; maar dat geldt maar voor 40 procent van de 65- tot 74-jarigen. Zij gaan met name vanwege de historische of culturele waarde van de plek. In vergelijking met andere leeftijdsgroepen bezoeken senioren het vaakst de toeristische plaatsen, zodat ze erover kunnen meepraten.
Voor vakantiegangers van 35-plus mag het meer geld kosten om de drukte te mijden. Jongeren betalen namelijk liever niet extra om géén toeristen tegen te komen.

Meer dan eenvijfde van de Nederlanders is te druk met foto’s maken om nog bewust te genieten van de vakantie. En het genieten is op vakantie soms ver te zoeken. We ergeren ons het meest aan geluidsoverlast en 37 procent van de Nederlanders hekelt de om de haverklap selfies makende toeristen. Vooral vrouwen (39 procent). Van de 18- tot 24-jarigen stoort dan maar 27 procent zich aan toeristen die selfies maken, mogelijk omdat ze het zelf ook geregeld doen.
Des te ouder we worden, des te minder leuk we het vinden om vakantiefoto’s op sociale media te delen. Van de vrouwen vindt 31 procent het leuk om kiekjes te delen ten opzichte van 24 procent van de mannen. Ook worden als ergernis genoemd: asociaal rijgedrag, handdoekje leggen, medelanders, een beroerd uitzicht en andermans kinderen.

Groepen vergeleken
Mannen én vrouwen ergeren zich aan geluidsoverlast en een tegenvallende vakantieplek. Vrouwen storen zich vaker aan ongedierte en mannen aan slecht weer. Jongeren klagen helemaal snel over slecht weer op vakantie, meer dan de helft. Bij 65-plussers geldt dit maar voor een kwart. Jongeren ergeren zich sowieso vaker. Vergeleken met andere leeftijdsgroepen storen ze zich sneller aan ongedierte, betalen voor wifi, rijen voor het all-in buffet en vluchtannulering.

Lees het artikel op AD.nl.

Bindinc. bereikt, boeit en bindt
Ander nieuws

Booking.com onderzoekt de belangrijke eerste 24 uur van een vakantie

18 juli 2017 | .Kenniscentrum | Vakanties en reizen | Algemeen
De eerste 24 uur van een vakantie zetten de toon. Bijna de helft van alle reizigers (46%) is daarvan overtuigd en iets meer dan een derde (36%) zegt zelfs dat de eerste dag allesbepalend […]

Reistrends voor 2018: cross-generatie-reizen

23 april 2018 | .Kenniscentrum | Vakanties en reizen | Algemeen
Gezinsvakanties zijn volwassen geworden. Herinneringen aan gespannen autoritten en gekibbel aan het strand verdwijnen naar de achtergrond en de meergeneratie-vakanties worden omarmd: trips […]

Meer dan twee op de drie Nederlanders gaan op zomervakantie

31 mei 2018 | .Kenniscentrum | Vakanties en reizen
Het aantal Nederlanders dat dit jaar op zomervakantie gaat, is weer toegenomen. In 2018 wordt verwacht dat ruim twaalf miljoen Nederlanders op vakantie gaan.Dit betekent een […]