Home / Nieuws / Kick-off Nederlandse Metadatastandaard tv- en videoketen

Kick-off Nederlandse Metadatastandaard tv- en videoketen

Er is veel interesse in betere harmonisatie tussen de diverse metadatastandaarden en -formaten die worden gebruikt voor het omschrijven van videocontent, series, speelfilms en radio- en televisieuitzendingen. Als initiatiefnemer voor deze nieuwe standaard ziet Bindinc. de noodzaak hiervoor niet alleen binnen de uitwisseling van EPG-gegevens tussen broadcasters en platformen. Een standaard moet de gehele keten omvatten van producenten, studio’s, distributeurs, broadcasters, ott-platformen en tv operators.

Tijdens de kick-off-meeting van het initiatief, georganiseerd door Bindinc., zaten naast Bindinc. ook afgevaardigden van Talpa, NPO, NLZiet, ISAN en bioscoopplatform Filmdepot.nl, een initiatief van Filmdistributeurs Nederland (FDN), aan tafel. RTL en KPN waren helaas verhinderd, maar hebben wel hun intentie uitgesproken om deel te nemen aan het initiatief. Gesprekken over deelname lopen daarnaast ook met LibertyGlobal/VodafoneZiggo en Moving Media. Andere geïnteresseerde partijen binnen de keten zijn eveneens van harte welkom om zich te melden, waaronder de andere metadata-aggregatiepartijen. Met name representatie vanuit de productiekant ontbreekt op dit moment helaas nog.

De harmonisatie heeft invloed op de workflow, opslag en uitwisseling van gegevens. Veranderingen hierin kunnen een flinke impact hebben op de operatie van de deelnemende organisatie. Het is daarom belangrijk bij het maken van een standaard om te bepalen waar we overeenkomsten en harmonisatie wensen en op welke manier we mogelijkheden bieden om hiervan af te wijken, wanneer dit noodzakelijk of wenselijk is.

Onderwerpen als genres, afbeeldingen, gebruikerservaringen en meetbaarheid passeerden de revue. Hierbij werd aangegeven dat, naast verrijking van de metadata, helaas vaak (productie-)informatie in het proces verloren gaat. Daarnaast was de hiërarchische metadatastructuur een punt van aandacht, zeker met betrekking tot indexering. Het belang van centralisatie in de vorm van een exchange-platform waar men branchebreed kan inhaken voor zowel input als output op basis van content-ID’s werd ook aangetipt.

Om de harmonisatie af te bakenen en de scope te bewaken, zijn we in eerste instantie gekomen tot een basisset van metadatavelden waar we ons in deze eerste fase van het traject inhoudelijk op zullen focussen. Deze basisset is uitgewerkt en ligt voor commentaar en aanvullingen bij de deelnemers van het overleg.

Het was een geslaagde eerste stap om tot een harmonisatie rondom metadata te komen. Laat ons weten als je geïnteresseerd bent in onze bevindingen of wilt aansluiten bij dit initiatief. Je bent meer dan welkom.

Bindinc. bereikt, boeit en bindt
Ander nieuws

Guidinc.com; lancering betaversie

31 december 2019 | .Metadata | Media en telecom | Algemeen
Guidinc.com: videocontent doorzoeken met de rijke metadata van Bindinc. Videostreamingdiensten zijn booming in Nederland. Maar hoe maak je nou je keuze uit het enorme aanbod aan series en […]

Bindinc. organiseert eerste livestream event The Video Content Endgame

7 juni 2021 | Algemeen
Op donderdag 3 juni vond het online event The Video Content Endgame plaats. Bindinc. kijkt terug op een geslaagd eerste livestream event. Zo’n 250 kijkers zagen live de discussie over de […]

Seminar Improving VOD Consumer Experiences

15 juli 2020 | Algemeen
There is a growing complexity for VOD users regarding the amount of video content and the number of services and devices used. It is increasingly important for providers to understand the […]