Home / Nieuws / Kick off Nederlandse Metadatastandaard TV en Video keten

Kick off Nederlandse Metadatastandaard TV en Video keten

Er is veel interesse in betere harmonisatie tussen de diverse metadatastandaarden en formaten die worden gebruikt voor het omschrijven van videocontent, series, speelfilms en radio- en televisieuitzendingen. Als initiatiefnemer voor deze nieuwe standaard ziet Bindinc. de noodzaak hiervoor niet alleen binnen de uitwisseling van EPG-gegevens tussen broadcasters en platformen. Een standaard moet de gehele keten omvatten van producenten, studio’s, distribiteurs, broadcasters, ott-platformen en tv operators.

Tijdens de kickoff-meeting van het initiatief, georganiseerd door Bindinc., zaten naast Bindinc. ook afgevaardigden van Talpa, NPO, NL Ziet, ISAN en bioscoopplatform Filmdepot.nl, een initiatief van Filmdistributeurs Nederland (FDN), aan tafel. RTL en KPN waren helaas verhinderd, maar hebben wel hun intentie uitgesproken om deel te nemen aan het initiatief. Gesprekken over deelname lopen daarnaast ook met LibertyGlobal/VodafoneZiggo en Moving Media. Andere geinteresseerde partijen binnen de keten zijn eveneens van harte welkom om zich te melden, waaronder de andere metadata aggregatie partijen. Met name representatie vanuit de productiekant ontbreekt op dit moment helaas nog.

De harmonisatie heeft invloed op de workflow, opslag en uitwisseling van gegevens. Veranderingen hierin kunnen een flinke impact hebben op de operatie van de deelnemende organisatie. Het is daarom belangrijk bij het maken van een standaard om te bepalen waar we overeenkomsten en harmonisatie wensen en op welke manier we mogelijkheden bieden om hier van af te wijken, wanneer dit noodzakelijk of wenselijk is.

Onderwerpen als genres, afbeeldingen, gebruikerservaringen en meetbaarheid passeerden de revue. Hierbij werd aangegeven, dat naast verrijking van de metadata, helaas vaak (productie) informatie in het proces verloren gaat. Daarnaast was de hiërarchische metadatastructuur een punt van aandacht, zeker met betrekking tot indexering. Het belang van centralisatie in de vorm van een exchange platform waar men branchebreed kan inhaken voor zowel input als output op basis van content ID’s werd ook aangetipt.

Om de harmonisatie af te bakenen en de scope te bewaken, zijn we in eerste instantie gekomen tot een basisset van metadatavelden waar we ons in deze eerste fase van het traject inhoudelijk op zullen focussen. Deze basisset is uitgewerkt en ligt voor commentaar en aanvullingen bij de deelnemers van het overleg.

Het was een geslaagde eerste stap om tot een harmonisatie rondom metadata te komen. Laat ons weten als je geïnteresseerd bent in onze bevindingen of wilt aansluiten bij dit initiatief. Je bent meer dan welkom.

Bindinc. bereikt, boeit en bindt
Ander nieuws

Het keuzeproces van de video-on-demand-kijker

9 mei 2019 | .Metadata | Algemeen
Schrijf je in voor de presentatie van het onderzoek op donderdagochtend 27 juni a.s. van 9.00-13.00 uur, incl. lunch. Locatie: Loetje aan het IJ in AmsterdamProgrammaVanaf 9.00 […]

Informatie doorslaggevend bij kijkkeuze

25 januari 2016 | .Metadata | .Kenniscentrum
Bij ruim een kwart van de kijkmomenten zijn de papieren tv-gids, aankondigingen of reclame op tv, aanbevelingen door bekenden en berichten op social media de belangrijkste triggers om iets […]

Sponsor Mediapark Jaarcongres

9 maart 2017 | .Metadata
In vervolg op het succes van 2016 is Bindinc. Programma Data Services ook dit jaar present op het jaarlijkse Mediapark Jaarcongres. Bindinc. zal met een demotafel haar activiteiten […]