The Video Content Endgame

Op donderdag 3 juni vond het online event The Video Content Endgame plaats. Bindinc. kijkt terug op een geslaagd eerste livestream event. Zo’n 250 kijkers zagen live de discussie over de toekomst van video entertainment en het belang van samenwerken.

Wie zijn de winnaars en de verliezers van the Content Endgame? Dat was de centrale vraag tijdens het b2b event op 3 juni. Uit recent gepubliceerd onderzoek van GFK ‘Trends in Digitale Media’  blijkt dat live TV-kijken met 11% gestegen is, uitgesteld kijken met 13%. Streaming services maken de hardste klapper met een stijging van 22%. Hoe zal dat gaan als de pandemie voorbij is? Welke weg legt de beste content dan af richting de consument? Hoeveel abonnementen sluiten mensen thuis af? Komen er nieuwe businessmodellen die we nu nog niet kennen?

Zijn de huidige omroepen nog toekomstbestendig? Is de toekomst aan wereldwijde digitale platformbedrijven? Of is de kijker uiteindelijk niet gebonden aan het kanaal en gaat het puur om de beste content? Hebben de internationale contentpartijen die zelf produceren de beste kaarten? En wat is nog de rol voor lokale makers? Kunnen zij zich mengen op het wereldtoneel? Of liggen de ultieme kansen juist in lokale relevantie?

Tafelgasten

Presentator Frénk van der Linden ontving kopstukken uit de markt om deze onderwerpen te bespreken. Peter van der Vorst (RTL), Marijn Poeschmann (YouTube), Raymond van der Vliet (VodafoneZiggo), Mezen Dannawi (NPO), Kaja Wolffers (Amazon Prime), Peter Lubbers (Banijay Benelux), Xander Czaikowski (Talpa) en Corry Siegers (Bindinc.) schoven aan. Het gesprek was prikkelend; er werden inzichten gedeeld en zelfs plannen voor samenwerking gesmeed. We delen aan de hand van quotes enkele highlights van het event. Je kunt de livestream hiernaast terugkijken.

Peter van der Vorst tijdens The Video Content Endgame
“Je moet tegen elkaar blijven afzetten, zodat er nieuwshonger blijft naar de primeur.”
– Peter van der Vorst (RTL)

De consumptie van lineaire televisie gaat vooral om nieuws en actualiteiten. RTL speelt al in op deze trend door ruim twee derde van de programmering tussen 18.00 en 24.00 rondom de actualiteit te laten draaien. Broadcasters blijven een cruciale rol spelen bij het brengen van nieuws zo bleek ook bij de toeslagenaffaire. De wensen van de verschillende partijen op het gebied van samenwerken liggen ver uit elkaar: NPO zou graag meer samenwerking willen zien wanneer het om nieuws brengen gaat, terwijl RTL meer interesse heeft in dramaseries.

“Als je met elkaar flirt om een relatie te beginnen moet je niet gelijk samen gaan wonen op Videoland.”
Mezen Dannawi (NPO Plus)

Om de internationale partijen de baas te blijven en de gebruiker de beste video content te bieden zijn samenwerkingen van cruciaal belang. Samenwerken is lang niet altijd gemakkelijk. Zo heeft de NPO weinig ruimte om samen te werken met andere lokale (commerciële) spelers en gaan de meeste partijen voor eigen platformen eerst. Doordat de spelers in Nederland vooral kijken naar wat ze zelf willen, wordt er niet goed genoeg gekeken naar wat nodig is om de kijker goed te bedienen en internationaal een sterke positie in te nemen.