Winnaars van de Binge Streaming Video Awards 2023 zijn bekend

De vierde editie van de Binge Streaming Video Awards, waarbij awards worden uitgereikt aan de beste videocontent op de streamingdiensten van Nederland, levert een aantal verrassende winnaars op.

In Beeld & Geluid zijn op donderdag 8 juni 2023 voor de vierde keer de Binge Awards uitgereikt. In aanwezigheid van streamingplatformen, tv-producenten, mediabureaus en omroepen zijn prijzen toegekend aan de beste films, series en realityshows die het afgelopen jaar in Nederland te zien waren op de streamingdiensten.

Winnaars Binge Awards 2023

  • Beste Serie: The Last of Us – HBO Max
  • Beste Film:  Luther: The Fallen Sun – Netflix
  • Beste Realityshow: De Verhulstjes – Videoland / Dedsit
  • Beste Nederlandse Productie: Oogappels – NPO Start / BNNVARA / ITV
  • Meest Bingewaardige Serie: The Kardashians – Disney+

Bindinc. VOD Insights

Om genomineerd te kunnen worden voor de Binge Awards 2023 tellen vier factoren mee: populariteit, waardering, engagement en Net Promoter Score (of iemand de videocontent aanraadt aan een ander). Bindinc. gebruikt de nieuwe dienst VOD Insights om de populairste videocontent te selecteren. Deze dienst analyseert maandelijks het kijkgedrag van 4.000 Nederlanders op de streamingdiensten. Vanuit deze onafhankelijke data worden de winnaars geselecteerd. Op deze manier bepaalt niet alleen de populariteit of iemand een Binge Award wint, maar speelt de waardering van de kijker ook een grote rol.

Panelgesprekken

Tijdens de awardshow was er ook ruimte voor inhoudelijke discussies over de state of streaming, accountsharing en de nabije toekomst met onder andere advertentie gedreven abonnementen.

Zo bespraken Branco Scherer, media expert Tina Nijkamp en RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst de trends op het gebied van streaming en wat streamingdiensten nog kunnen leren van lineaire tv.

Streamingdiensten zouden moeten inzetten op adventure reality,” zegt Tina. “Ook een goed idee is om klassieke formats terug te brengen. Bijvoorbeeld Het Blok en Strictly Come Dancing. Zulke formats werken lineair maar ook zeker op streamingdiensten.

We merken dat lineair tv kijken enorm terugloopt in de doelgroep van 25-39 jaar. Deze groep wil namelijk zelf bepalen wanneer ze iets willen kijken en kijken veel rond op andere platformen,” aldus Peter. “Op Videoland zien we bijvoorbeeld dat programma’s die het lineair goed doen, zoals GTST en Kopen Zonder Kijken, enorm veel terug worden gekeken op een ander moment. Streamingsdiensten zijn dan ook de toekomst voor veel tv-programma’s, maar het nieuws en (live) sport wil je gewoon lineair kijken.

Wat zijn de verwachtingen van advertentie gedreven abonnementen? Zitten consumenten daarop te wachten? Volgens Remon Buter, CIO van GroupM is het inmiddels noodzakelijk. “Lineair tv kijken wordt steeds minder populair, dus adverteerders gaan op zoek naar alternatieven. Er wordt veel voor de streamingsdiensten gemaakt en dat betekent dat de kosten van content omhooggaan. Het vriendelijke van het model dat nu gebruikt is dat er een gradatie is in de abonnementsprijs. Kijkers zijn reclames gewend op tv, dus ook op de streamingdiensten zou het niet storend zijn. In dit geval betalen ze dus minder abonnementskosten. Willen ze helemaal geen reclames, dan betalen ze wat meer. Je moet alleen wel het aantal abonnees behalen om het terug te verdienen. En dat is spannend.

De Binge Streaming Video Awards worden georganiseerd door Bindinc. en Broadcast Magazine. En lees hier meer over de Binge Awards van 2024.


Bron fotografie: Nathan Reinds